10 Ocak 2011 Pazartesi

amcam oswald :) - - roald dahl



Tanıyanlar bilir: Amcam Oswald, bütün zamanlarını en büyük çapkını, en büyük ahlâksızı, zevk ve çılgınlık düşkünüdür. Tuttuğu günlüklerin yirminci cildinden seçilen ve içinde dünyanın pek çok ünlü kişisinin adının geçtiğini bu bölümde EINSTEIN, Graham BELL, FREUD, PUCCINI, STRAUSS, KUPLING, İSPANYA, İTALYA, YUNAN KRALLARI VB.. isimlerin nasıl baştan çıkarıldıkları anlatılmaktadır. "Kabarcık böceği" ve harkulade güzelliğiyle "Yasmin"  bu maceranın başrolündeler. 

Yazarın en erotik romanıymış arka kapak öyle diyor; ama eğlencesi erotikliğini örtebilecek kadar fazla. Düşünün öyle bir saçmalık ve eğlence ki erotizmi aşıyor. Aslında erotizmi kullanarak sağlıyor bunu; ama öyle dedirtmemek için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Dozu ayarlamayı çok iyi biliyor ki kitabı okuyunca göreceksiniz 'kabarcık böceği'ne olan hakimiyeti buna kanıt gösterilebilir. 

Her meselede sınırlarda dolaşıyor kitap, hatta insanı zaman zaman kıskançlıktan delirtiyor. Kahramanın gözü karalığı ve cesareti, müthiş eğlencesi büyülüyor okuyucuyu. Her ayrıntı o kadar iyi yerleşmiş ki itiraz hakkınız baştan elinizden alınmış, sizi sorgulamaya sevk edecek en ufak bir şeyin sonunda kendinizi kahkahalar atarken buluyorsunuz. Alay eder gibi ders veriyor her adımda. Mesela :) Babam bana insanın, bir şeyle ilgilenirse, ne olursa olsun tüm hızıyla ona koşması gerektiğini öğretti. Onu her iki kolundan kucakla, sarıl, sev ve her şeyden çok ona tutkuyla bağlan. Ilık olmak yeterli değil, sıcak olmak da yetmez, olunacak tek şey yakıcı ve sürükleyici olmak (s. 38)
( Can Yayınları / 1991/ Çev.: Zennur Kocataş)


"bu kitabı farketmemi sağlayan talha-can'a :) ve adını bilmediğim o kıza :)"

Hiç yorum yok: